Fremtidsspådommer
10 stemmer om 2026
Mange mener at den seneste tiden har slynget oss flere år fremover i utviklingen. Det virker ikke som evolusjonen stopper opp og Smarter Worklife stiller seg selv spørsmålet: Hvilken verden lever vi i i 2026?
Fremtidsspådommer
Mange mener at den seneste tiden har slynget oss flere år fremover i utviklingen. Det virker ikke som evolusjonen stopper opp og Smarter Worklife stiller seg selv spørsmålet: Hvilken verden lever vi i i 2026?
Fremtidens mat
TV-kokk, kokebokforfatter og restauranteier, om fremtidens mat:
”Begreper som vegetarisk og vegansk kommer ikke til å bli brukt i samme grad som i dag. Det kommer i stedet til å handle mer om sunn, nytelsesrik og klimasmart mat. Vi kommer til å spise samme mat som vi gjør nå, men innholdet kommer til å se veldig annerledes ut og være mer plantebasert og differensiert. Det største trendbruddet de kommende årene kommer til å være bruken av havplanter, det kommer til å bli stort.”
Fremtidens helse
Lege, neuroforsker, entreprenør og TV-personlighet, om fremtidens helse:
”I fremtiden kommer det til å være viktigere å forhindre sykdommer enn å lege dem, og som individ kommer du til å ha mye mer makt over din kropp og din helse. Mennesket har alltid vært et passivt produkt av evolusjonen, men med ulike teknologier kommer vi til å være med og skape vår egen evolusjon og fremtid.
Ett eksempel på dette er oppdagelsen av gensaksen som ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 2020. Ved hjelp av den kan man på en veldig nøyaktig måte finne gener, og ta bort eller legge til deler i levende organismers DNA. Gensaksen og andre lignende oppdagelser gjør at vi for første gang i menneskets historie kan begynne å drømme om en verden uten sykdommer.”
Fremtidens arbeidsplass
Ansvarlig for Coor Advisory, om fremtidens arbeidsplass:
”Jeg tror at vi kommer til å se et fokusskifte, der man tidligere satset på utvidede arealer, kommer man i stedet til å satse på å øke brukeropplevelsen og tryggheten på arbeidsplassen. Vi kommer i snitt til å jobbe hjemmefra 1,5–2 dager i uken og kontoret kommer til å få en større rolle for relasjons- og varemerkebygging, både fra kundeperspektiv og for å bli en mer attraktiv arbeidsgiver.”
Fremtidens samfunn
Futurist fra tankesmien CIFS i Danmark, om fremtidens samfunn:
”Jeg tror at vi i fortsettelsen kommer til å leve i en ’hybridverden’ der de fysiske og de digitale versjonene av samme ting konkurrerer. Ta de fysiske butikkene for eksempel, de må gi oss gode grunner til at vi skal besøke dem nå når vi vet at vi klarer oss uten dem. Butikkene må i fremtiden fokusere mindre på transaksjoner og mer på opplevelser, underholdning, nettverksbygging og kunnskap. Restauranter er en annen sak, dit kommer vi fortsatt til å gå for å treffe venner og omgås.”
Fremtidens bærekraftsrapporterin
Bærekraftsekspert, journalist og forfatter om fremtidens bærekraftsrapportering:
”I 2026 kommer ikke selskaper til å ha bærekraftsrapporter. Disse kommer i stedet til å være helt integrerte med den finansielle rapporten, slik at spørsmålet er ’hva gjorde vi for å forbedre planeten og hvor mye tjente vi på det?’ snarere enn å begynne med pengene. Når det gjelder sosial bærekraft, kommer feilaktig mangfoldskommunikasjon, som altså ikke speiler mangfoldet i selskapet på en korrekt måte, til å kunne gi bøter.”
Fremtidens underholdningskonsum
Blogger, gamer og TV-ekspert, om fremtidens underholdningskonsum
”Jeg tror at gaming og film kommer til å smelte sammen de kommende årene. Allerede nå høres flere og flere veletablerte skuespillere, f.eks. Willem Dafoe, som stemmer i ulike spill. Samtidig kommer serier og filmer, akkurat som TV-spill, til å bli mer interaktive slik at seerne har mulighet til å påvirke handlingen. Jeg tror også at kino snart er en saga blott. Vi kommer absolutt til å se på film sammen, men fjernstyrt. Disney+ har allerede begynt med det i og med sin GroupWatch, der man via appen ser på innhold sammen med venner eller familie og samtidig kan chatte eller prate. Streamingkjempene kommer til å utvikle flere lignende tjenester, så vi kan også regne med en del spesielle filmdater fremover …”
Fremtidens innovasjon
Foreleser, ekspert innen innovasjon og digitalisering, om fremtidens innovasjon:
”Hvordan kan man løse store, globale problemer? Med innovasjon! Personlig tror jeg at det er de store bedriftene som må bli mye mer innovative og som er nøkkelen til å løse de globale problemene. I 2026 tror jeg at vi lever på en mer bærekraftig planet og ikke lenger kaster 97 prosent av alt vi produserer etter den første bruken.”
Fremtidens politikk
Statsviter, forsker og forfatter, om fremtidens politikk:
”Polariseringen kommer til å øke. Særlig når det gjelder meningene om hva som er viktigst – global oppvarming eller migrasjon. De seneste årene har vi sett at stadig flere synes at samfunnet utvikler seg i feil retning til tross fort at de har fått det bedre som individer. Mye av misnøyen handler om landenes migrasjonspolitikk. Venstresiden synes at misnøyen rettes i feil retning og høyresiden ser at de store demografiske endringene undergraver samholdet i samfunnet.”
Fremtidens økonomi
Økonom, forfatter og foreleser, om fremtidens økonomi:
”I 2026 tar vi enda større ansvar for privatøkonomien. Vi stoler ikke på systemet for pensjonssparing, men løser det på egen hånd og stadig flere kommer til å skaffe seg ’fuck off-kapital’ for å kunne si seg opp eller separere seg. Uavhengige råd og bærekraftige valg verdsettes mer, så vi kommer også til å bruke investeringsroboter i større grad enn i dag.”
Fremtidens medarbeidere
Fra konsulent- og analysefirmaet Kairos Future, om fremtidens medarbeidere:
”Fremover blir vi omgitt av flere besserwissere – nye ’digitale kolleger’ som gjennom kontinuerlig analyse av data vet alt om hva som skjer i vår organisasjon og blant våre kunder. Vi kommer kanskje ikke til å betrakte dem som kolleger, men maskinene kommer akkurat som dagens kolleger til å hjelpe oss med å forstå og påvirke de beslutningene vi tar. Samtidig vil man forvente at vi oftere enn i dag samarbeider med mennesker med et annet kunnskapsgrunnlag enn vårt eget. Det er nødvendig for å kunne løse komplekse oppdrag i det digitale landskapet.”