Arbeidsplasstrategi

Alle tiders kontor!

Fra Romerrikets organisering til dagens hybridløsning – her er kontorets historie.

Bilde av greske ruiner fra romerrikets tid.

Romerne, "officium" og begynnelsen

Romerne la grunnlaget for mye som fortsatt brukes i dag, som veinett og akvedukter. Romerne var også velorganiserte, og det er man kanskje nødt til å være når man erobrer andre land og vil innlemme dem i et veldig keiserrike. I den omfattende forvaltningen behøvdes det også mange skrivere som ble samlet i de statlige embetenes kontor. Det er altså ingen tilfeldighet at det latinske ordet ”officium”, omtrentlig stilling eller tjeneste, lever videre i dagens ”office”.

Industrialismen og det moderne kontorets fødsel

Etter Romerrikets fall, drøyt 500 år e.Kr., forsvant ideen om dedikerte kontorbygninger. Flere århundrer med hjemmearbeid fulgte, noe som var helt naturlig fordi mange næringsdrivende bodde i overetasjen på butikken eller verkstedet sitt. Mange betrakter industrialismen som det moderne kontorets fødsel. De fremvoksende industriene gjorde at kontorarbeid ble stadig vanligere på slutten av 1700-tallet, samtidig som den private sektoren med banker og forsikringsselskaper blomstret.

De første kontorbygninger

Noen av de første bygningene beregnet på kontorarbeid ble bygd i Storbritannia på slutten av 1700-tallet. Datidens kontor minte ofte om eldre tiders klasserom – de ansatte satt på rad, sammentrengte ved små skrivebord. Arealeffektivt, men ikke særlig trivelig. Det var også i Storbritannia at verdens første kontorhøyblokk ble bygd i 1864. Så veldig høy var den imidlertid ikke – Oriel Chambers, som bygningen heter, er nemlig bare fem etasjer høy. En stor del av fasaden er i glass, noe som slipper inn mye lys og ble ansett som banebrytende på den tiden. Bygningen finnes fortsatt og brukes i dag som advokatkontor.

Bilde av et gammelt og ærverdig kontorbygg.

1950-tallet slo kontorlandskapene gjennom. Arbeidsmiljøet ble viktig med god belysning og grønne planter. Landskapene bar preg av større åpenhet og mindre hierarkiske utforming.

 

Bilde i svart/hvit av to personer fra 1950-tallet på et tidsriktig kontor.

1960-tallet, ble kontorbåsen lansert i et forsøk på å skape litt mer atskilthet. På det progressive 1970-tallet var det i stedet kontorøyer som var den nye trenden.

Toppen av et hode bak et klassisk cellekontor.
Bilde av en datamaskin fra 1990-tallet

1990-tallet ble landskapet populært igjen, men nå skulle det være av den kreative typen. Bordtennisbord, flipperspill og stuefølelse var vanlige ingredienser i trenden.

Bilde av moderne kontorlandskap

2000-tallet dukket fleksible kontor og det aktivitetsbaserte kontoret opp som nye alternativer, takket være den økte digitaliseringen som har gjort oss mer mobile.

Christina bodin danielsson 

Fremtidens kontor

Det er vanskelig å si hvordan fremtidens kontor kommer til å se ut. Arkitekt Christina Bodin Danielsson, kontorspesialist, rådgiver og kontorforsker på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm, er overbevist om at det blir store endringer.

– Hele kontorarbeidslivet kommer til å bli forandret – vi står foran et paradigmeskifte. Det vi allerede vet, er at vi kommer til å jobbe mer hjemmefra og mange organisasjoner har allerede bestemt seg for å innføre hybridkontor. En stor utfordring for arbeidsgiverne er at vi trives hjemme, så kontoret må kunne tilby noe som er like bra eller bedre. En fin utsikt eller et trivelig miljø, vi må få gode grunner til å dra på kontoret.

– Løsningene der medarbeiderne sitter tett i store kontorlandskap, har kommet til veis ende – ikke minst med tanke på smittespredning. Det kommer også til å være viktig for arbeidsgiveren å gjøre arbeidsplassen sikker å jobbe fra, samtidig som den skal oppleves som trivelig og stimulerende. Dette fordi man nå etter pandemien konkurrerer med hjemmearbeidsplassen der medarbeideren har større mulighet til å påvirke sitt fysiske miljø.

Kontorklyngens tid er forbi. Det er ikke attraktivt med sterile områder med høye kontorbygg der alt er bygd samtidig. Vi kommer til å få se en ny ”grønn bølge” med utflytting fra byene, og det fører med seg ulike kontorhubløsninger som passer i forsteder, mindre byer og tettsteder, sier hun.

Kontakt Coor

Ønsker dere støtte i å skape fremtidens arbeidsplass?

Coor finnes på tusenvis av arbeidsplasser rundt om i Norden. Dette gjør oss til eksperter på dagens og morgendagens arbeidsliv. Vi støtter din virksomhet i å skape et smart, trygt og bærekraftig arbeidsliv. Ta kontakt med oss allerede i dag.

Ønsker du å søke jobb hos oss?

Se ledige stillinger hos Coor

For å beskytte ditt personvern har vi ikke mulighet til å ta imot søknader via dette skjemaet.

Klikk her for å se våre ledige stillinger og søke jobb.