Smarter Worklife

Bærekraftig selvledelse
"Du er din viktigste kunde”

Ifølge coachen og psykoterapeuten Jana Söderberg er selvledelsestrening en viktig forutsetning for personlig bærekraft.  – Det handler om bærekraftig selvledelse. Du må ta vare på din mentale helse, din energi og ditt prestasjonsnivå på lang sikt. Det er viktig å skape en balanse mellom arbeid og restitusjon, sier Jana Söderberg.

Jana som sitter ved et vann.

Det snakkes om globale bærekraftsmål, regenerative bedrifter og sosial bærekraft i samfunnet, men hvordan står det til med din personlige bærekraft? Stadig flere – og stadig yngre personer – tar antidepressiva og det stressrelaterte sykefraværet øker. Det tyder på at vi ikke lever særlig bærekraftig.

Jana Söderberg, foreleser i emnet nevroledelse, kunsten å lede og motivere seg selv, definerer personlig bærekraft som langsiktig tenkning for å skape forutsetninger for et balansert liv der du er fornøyd med og ser frem til livet ditt.

– Se deg selv fem år frem i tid – hvilke følelser vekker det? Hvordan ser du deg selv i den filmen? Har du et tilfredsstillende arbeid, et hjem du trives i, et sosialt liv du er fornøyd med? Hvis ikke, hvordan kan du endre livet ditt for å nå dit?

"Balanse mellom prestasjon og restitusjon kan være vanskelig. Ofte utsetter man restitusjonspauser."

Jana Söderberg

Personlig bærekraft krever både kampvilje og disiplin. Det finnes to emosjonelle drivkrefter som motiverer oss til personlig forandring, mener Jana Söderberg. Den første er frykt. Når vi står overfor en trussel, reagerer vi med ”kjemp eller flykt” og handler fordi vi er redde for at alt skal gå galt. Den andre er lengselen etter en forventet belønning som aktiverer drivsystemet vårt. Her handler vi ut fra en forventning om hvor godt livet vil bli hvis vi bare klarer å forandre X.

Et klassisk eksempel på dette er at til tross for at vi vet at kroppen vår ikke er laget for stillesittende skjermarbeid og at vi trenger å bevege oss for å føle oss bra, lokker sofaen ofte mer enn joggeskoene.

For å bli bærekraftige individer må vi derfor ikke bare trene fysisk, men også mentalt.

– Bærekraftig selvledelse handler om å trene ulike mentale muskler. Det kan vi f.eks. gjøre ved å trene selvdisiplin, fokus og kreativitet, slik at vi kan håndtere kommende utfordringer og kriser bedre, sier Jana Söderberg.

For å øke din mentale form, må du bryte den ned i ulike personlige egenskaper, f.eks. tålmodighet, utholdenhet og selvdisiplin. Det er dette som kreves for å håndtere ulike situasjoner og fullføre ting.

– Det er et samspill mellom mange ulike mentale ”muskler” som gjør at vi blir motstandsdyktige i krevende situasjoner. Innta et fugleperspektiv og se deg selv utenfra. Hvilke personlige egenskaper er du god på og hvilke må du trene opp? Du er kanskje flink til å starte prosjekter, men må trene på å fullføre dem?

For å bli bærekraftige individer må vi derfor ikke bare trene fysisk, men også mentalt.

Jana Söderberg

Jana Söderbergs råd er at du regelmessig setter av tid med deg selv til refleksjon.

– På jobben er vi smartere. Der har vi faste ukentlige møter, men med oss selv har vi som oftest bare krisemøter. Avtal møter med deg selv der du spør deg selv om hvordan du har det. Hvordan er din fysiske helse? Kosthold, søvn og energi-
nivå? Ligger du på pluss eller minus? Hva er det du utsetter akkurat nå? Hvordan ser dine relasjoner ut? Da ser du hvilke forandringer du må gjøre for å bli mer bærekraftig, sier Jana Söderberg.

Selvrefleksjon er alfa og omega for å leve bærekraftig. Akkurat som når vi trener nye muskelgrupper og blir støle, kan trening av nye mentale muskler være både ubehagelig og smertefullt.

– Tving deg til å tenke mer langsiktig og still deg selv spørsmål som: Hvilke drømmer har jeg? Hva vil jeg gjøre om noen år? Hvordan vil jeg bo og leve? Hvordan vil jeg at kroppen skal føles? Gjør det til en vane å reflektere!

Sett opp mål og delmål for å nå ditt målbilde – og tren på å nå dem.

– Det kreves selvdisiplin og kontroll for å nå dine mål. For å trene den mentale styrken kan du f.eks. bestemme deg for at du ikke skal drikke kaffe etter lunsj i en uke. Da lærer du deg å avstå. En annen mulighet er å innføre en regel om at du skal lese jobbmail bare tre ganger om dagen. Det er små mål, men de krever at du går utenfor komfortsonen og inn i læringssonen. La dine vaner og rutiner være grunnlaget i hverdagen, men planlegg alltid nye oppgaver som krever selvdisiplin. Du må rett og slett gå utenfor komfortsonen av og til, tipser Jana Söderberg.

Bærekraftig selvledelse handler også om å akseptere sine forutsetninger.

– Se hva du kan påvirke akkurat nå – og konsentrer deg om det. Du kan ikke alltid påvirke din ytre situasjon, men du kan påvirke hvordan du forholder deg til den. Det er en stor kraft i det å velge tankesett.

Personlig bærekraft krever også at du er realistisk når du setter opp gjøremålslisten din. Hvis du er forkjølt, må du legge listen for hva du klarer lavere.

– Utgangspunktet er at vi alle har 24 timer i døgnet. Likevel lager mange gjøremålslister som om de har kraft for to personer og at døgnet har 40 timer. Da er det stor fare for å mislykkes.

Nettopp mangelen på restitusjon er den største fallgruven for mange. Fysiske stressymptomer er en sikker indikator på at du ikke lever bærekraftig.

– Observer dine indre stressfaktorer og bli oppmerksom på når negative tanker og følelser slår inn. Blir du stresset av støyende arbeidsmiljøer, for mange avtaler i kalenderen eller for mange sosiale sammenhenger?

Din indre dialog er også en god indikator på hvor bærekraftig du lever. Har du ofte drenerende og stressende selvbebreidende tanker, eller klapper du deg selv på skulderen og er snill mot deg selv når du ikke presterte ditt beste på jobbmøtet?

Balanse mellom prestasjon og restitusjon er en forutsetning for personlig bærekraft.

– Når du skriver gjøremålslisten for uken, legg også til aktiviteter som du har lyst til å gjøre. Det kan f.eks. være å ta en spasertur eller ringe en venn. Dette skaper en bærekraftig balanse i hverdagen. Vi utsetter ofte våre restitusjonspauser, men for å være bærekraftig må du sørge for å prioritere deg selv, oppfordrer Jana Söderberg.

Du kan ikke alltid påvirke din ytre situasjon, men du kan påvirke hvordan du forholder deg til den.

Jana Söderberg

Når vi ikke har en balanse mellom prestasjon og restitusjon i løpet av arbeids-
dagen, fører det til at vi kommer trøtte hjem fra jobben, gir etter før søtsuget og hopper over treningen. Restitusjon skjer imidlertid gjennom motsatt aktivitet. Hvis du løper, må du hvile etterpå. Hvis dagen din inneholder mange sosiale aktiviteter, må du ikke glemme å legge inn litt egentid mellom møtene. Hvis det skjer forandringer på jobben, sats på rutiner hjemme. Hver dag bør du tenke over hva du trenger for å gjenvinne din mentale styrke.

– Hjernen, akkurat som musklene, trenger å innhente seg for ikke å bli utmattet. Man kan ikke bare hente seg inn igjen i ferien. Prestasjon og restitusjon må gå hånd i hånd som yin og yang, gjennom hele livet, avslutter Jana Söderberg.

Kontakt Coor

Vil du snakke om FM-tjenester?

Som ledende innen Facility Management bidrar Coor til utviklingen av Nordens beste arbeidsmiljøer – sunne, hyggelige og inspirerende. Våre serviceløsninger lar deg fokusere på din egen kjernevirksomhet. Alt annet tar vi oss av. Kontakt oss gjerne for å se hvordan vi kan hjelpe deg.

Ønsker du å søke jobb hos oss?

Se ledige stillinger hos Coor

For å beskytte ditt personvern har vi ikke mulighet til å ta i mot søknader via dette skjemaet.

Klikk her for å se våre ledige stillinger og søke jobb.