Gjertrud Gjest: -Suppa er alt for salt!
Tenk deg selv, hva er det største irritasjonsmomentet du som gjest kan oppleve i en kantine?
Ofte er det kanskje tomt for salt på saltkverna? Eller du kommer ned i personalrestauranten sulten som en ulv, bare for å måtte stå i kø ved varmmat-stasjonen. Når du brenner inne med dine tilbakemeldinger i mangel av en god kanal som legger til rette for oppfølging av innspillene kan det bli sure miner. Går det lang nok tid kan det bli et stort «tenkt» problem for deg som gjest, og kvaliteten av opplevelsen av kantinen vil gå ned.
Men å se at kantinen får og responderer på tilbakemeldingene du gir vil gi en svært positiv kundeopplevelse.
Kurt Kantinesjef: -Hvorfor sier de ikke fra til meg at de synes suppa er for salt?
Coor leverer kantinetjenester til flere tusen mennesker hver dag. Men:
- Gjestene har ingen enkel standardkanal for å komme med tilbakemeldinger på mat, miljø, service og omgivelser.
- Kantinen har ikke et system for å fange, videreformidle og prioritere tilbakemeldinger.
- Noen tilbakemeldinger kommer direkte til kokken, noen i kontraktsdialogen, eller i en årlig, men noen ganger dårlig oppdatert spørreundersøkelse.
Dette gjør at kantinemedarbeiderne, ledelse og fagmiljø har begrenset innsikt i hvordan gjestene opplever tjenesten. Som en stor leverandør av personalrestaurant og kantine, er Coor opptatt av å både videreutvikle eget kantinekonsept, samtidig som at vi sørger for en god opplevelse for våre sultne gjester. For å finne ut av vårt manglende «mellomledd», har vi nå testet det norsk-produserte respons-verktøyet «Foodback».
Piloten kom i gang som et lokalt initiativ mellom Coors fagmiljø innen kantine og innovasjon og Foodback selv, som viste sin interesse for Coor. En kantine på Fornebu har også kjørt samme pilot i samme periode, for bedre sammenligningsgrunnlag. Og selvfølgelig må vi få takke alle prøvekaninene som spiser maten i kantinen på Lysaker og Fornebu hver dag, som har kommet med mange ulike tilbakemeldinger, forteller forretningsutvikler for innovasjon i Coor.
Hvordan virker det?
Foodback har utviklet en web-applikasjon for gjesten og et rapport-verktøy for kantine, der partene får gitt og mottatt respons på kundeopplevelsen. Gjesten får 5 av om lag 30 tilfeldig utvalgte spørsmål, der spørsmålet rangeres på en dårlig-bra-skala. Det gjør det lettere for kantinen å få rask respons på ting de ønsker å teste ut:
- Får vi bedre tilbakemeldinger på en mer vegetarisk meny?
- Hva synes gjestene om flyten i buffét-området eller ved avfalls-sorteringen?
- Hvordan oppleves servicenivået kantinemedarbeiderne gir?
Hva har vi lært?
Under piloten hadde vi en rekke hypoteser som vi ønsket å bekreftet eller avkreftet. Det viste seg å være et enkelt verktøy som gjestene kunne bruke intuitivt, uten introduksjon eller opplæring. Frekvensen på tilbakemeldingene avtok etter verktøyets nyhetsverdi, men forsvant ikke. Den gikk over til et lavere, men konsekvent bruk.
På 10 dager mottok kantinen 974 tilbakemeldinger, hvorav 25 % la ved en skriftlig kommentar frivillig. Fagspesialister innen kantineleveransen fra Coor, sier at de allerede har benyttet verktøyet for å gjøre endringer og tilpasninger basert på gjestenes opplevelser.
-Det er et godt verktøy for kantinen, som får raske og ærlige tilbakemeldinger på dagens måltider. Det kommer til å brukes i forbedringsarbeid fremover. Her får vi vite hva gjestene mener med en gang og ikke fra for eksempel en årlig, sjeldnere kantineundersøkelse. Vi kan sette inn tiltak i løpet av kort tid eller få bekreftet at gjestene er fornøyd.