Bærekraft

En bærekraftig arbeidsplass for et bærekraftig arbeidsmiljø

Ønsker du å gjøre en innsats for miljøet også på jobb? Coor har identifisert tre områder som du og din arbeidsgiver kan sjekke av for å sikre et bærekraftig arbeidsmiljø på jobben.

Armer som holder en grønn spire

 

 

Ønsker dere å ta grep for å bli et mer bærekraftig arbeidsmiljø? I dag vet vi at karbondioksidutslippet fra en enkelt flyreise tilsvarer cirka 40 000 togreiser. Vi vet også at cirka 40 % av energibruken i Norden stammer fra bygninger, og at hele 80 % av utslipp fra farlige kjemikalier som er knyttet til Nordens forbruk, skjer utenfor Norden. 75 til 95 % av bruken av plantevernmidler og antibiotika som matindustrien gir opphav til, oppstår utenfor landets grenser – fremfor alt i Europa, men også i Sør-Amerika. I Sør-Amerika bidrar kjøttforbruket vårt til rasering av regnskogen. Import av palmeolje fører til at mer av regnskogen i Sørøst-Asia blir ødelagt. 
 
Samtidig vet vi at stadig flere mennesker ønsker at verdiene på arbeidsplassen skal være de samme som deres egne, og det gjør at bedrifter som satser og tar vare på bærekraft og miljø, lettere kan rekruttere ny arbeidskraft. Arbeidsplassen din kan ta et større virksomhetsansvar ved å starte en systematisk gjennomgang av arbeidsplassen, og hvor miljøvennlig den er. Nedenfor har vi identifisert noen spørsmål som du kan stille deg selv og arbeidsgiveren for å sikre en mer miljøvennlig arbeidsplass.

Coors guide til et mer bærekraftig arbeidsmiljø:

1. Hvordan kommer du deg til og fra jobb?

De fleste som reiser i jobbsammenheng, vet at tog er en mer miljøvennlig måte å reise på enn både fly og bil. Likevel er det mange som flyr. Eller som tar bilen. I første kvartal 2019 økte forretningsreisene med tolv prosent sammenlignet med samme periode i 2018.

2. Hvordan er energiforbruket på arbeidsplassen?

I dag utnyttes i gjennomsnitt bare cirka halvparten av det arealet som står til rådighet på arbeidsplassene. I teorien burde vi altså kunne redusere energiforbruket drastisk bare ved å optimalisere bruken av kontorarealene. Samtidig har utviklingen av teknologiske støtteverktøy innen facility services gått svært raskt, noe som åpner for mer mobile arbeidsmåter og mer energieffektive og produktive løsninger for bygninger og arbeidsplasser, blant annet når det gjelder belysning, ventilasjon, kjøling og oppvarming. Dessuten er det i dag mange eiendomseiere som tilbyr såkalte grønne leieavtaler, som er et godt utgangspunkt for et felles, bedre miljøarbeid.

3. Hvor bærekraftige er de tjenestene som blir utført i bygningen og på arbeidsplassen?

De fleste bedrifter kjøper i dag inn mange typer tjenester knyttet til arbeidsplassen. Det kan være alt fra renhold til mat og drikke og levering av forbruksmateriell. Selv om disse servicetjenestene ofte utføres av en ekstern partner, så må de regnes med i totalregnskapet for hvor bærekraftig arbeidsmiljø din virksomhet opererer i. Ved å stille tydelige krav i forbindelse med anbudskonkurransen for disse tjenestene, kan dere få en mer miljøvennlig arbeidsplass.