Bærekraft

Grill grønnere

Sommeren er her med sol, bading og velfortjent ferie. Lyse, milde kvelder betyr gjerne god mat og drikke med sesongens smaker. Vårt Center of Excellence Food & Beverage gir her noen tips til små, enkle endringer for mer bærekraftig grilling.

Tallerken med mais og annen grillmat

Hvordan kan jeg grille mer bærekraftig?

Begynn med å tenke på hva du legger på grillen. Våg å teste noe fra planteriket, det trenger ikke å være vanskelig, komplisert eller et produkt som er laget for å ligne kjøtt i form og tekstur. Prøv produkter som svensk Eldost eller norsk Grillost – veldig gode alternativer til halloumi som faktisk er rødlistet i WWFs kjøttguide på grunn av de høyere nivåene av antibiotika som brukes på Kypros.

Et annet proteinrikt plantebasert alternativ som er perfekt for grilling er Portobello-sopp. Saftig, velsmakende og enkel med et mye lavere klimaavtrykk enn kjøtt.

Hvis du allikevel helst vil grille kjøtt, velg norsk kjøtt av beitedyr - så velger du et produkt som bidrar til biologisk mangfold og beskytter den norske matforsyningen.

Hvordan griller jeg?

  • Bruk trekull som er Svanemerket eller som er sertifisert av FSC (Forest Stewardship Council).
  • Slutt med tennveske! Tennveske er ofte laget av parafin som er et fossilt oljeprodukt, investerer heller i en elektrisk grilltenner.
  • Ikke bruk engangsgriller, disse inneholder også parafin.

Vi som jobber i Food & Beverage liker...

...Norske, kortreiste poteter

Poteter er en av de mest anvendelige og kjente grønnsaker vi har og er en perfekt følgesvenn til grillmaten. Poteter kan smakssettes med nesten hva som helst og kan serveres både kald og varm. Norske poteter er smaksfulle, næringsrike og en viktig del av vår kulturhistorie. Et lite stykke Norge på grillen.

...Sesongbaserte råvarer

Vi lager tilbehør, krydder og drikke basert på norske råvarer i sesong. Nå, for eksempel, er det høysesong for ramsløk. Den tørker vi og lager urtesalt av eller bruker fersk og lager et smakfullt urtesmør som i sin enkelhet går perfekt med grillmat.

Et annet eksempel er rabarbra. Rabarbra er flerårig, det vil si at den kommer igjen hvert år, den er hardfør og har en ganske lang sesong, noe som gir en stor innhøstning. En nydelig rabarbra-chutney er ikke bare deilig til grillmat, men også et godt eksempel på hvordan du kan bevare sesongen litt lenger og trylle frem en krukke med norsk sommer til høstens gryteretter.

Tips til hjemmelagde gaver

Hyllebærdrikk

Hylleblomstsaft

Hyllebærblomst-sesongen nærmer seg. Plukk hyllebærblomstene og lag din egen hyllebærsaft - enkelt, velsmakende og naturlig. Bruk gjerne en godt rengjort glassflaske fra for eksempel olje eller lignende til oppbevaring av saften.

Hjemmelaget urtesalt

Plukk eller kjøp ramsløk når den er i sesong. Tørk og bland med grovkornet salt og fyll det i en kvern – du har ditt eget hjemmelagde urtesalt!

Kontakt Coor

Trenger dere hjelp med kantinedrift?

Våre spesialister innen mat og drikke er klare til å hjelpe deg med et bærekraftig konsept.  Gjennom sterke team, innovative løsninger og fantastisk service gjør vi lunsjen til dagens høydepunkt."