Vi står foran et viktig paradigmeskifte nå. Historisk sett har vi brukt kraftige kjemikalier til rengjøring og nøyd oss med at det ser rent ut og lukter rent. Men nå har vi blitt oppmerksomme på mikrobiologien som omgir oss – overalt. Både i hjemmene våre og på arbeidsplassene er vi omgitt av mikrober. Så hva skjer hvis vi, i stedet for å bruke kjemikalier, benytter oss av biologi for å gjøre rent og på den måten rengjør miljøvennlig, sier Clemens Heikaus, Global Head of Microbial Cleaning & Head of Market Team i Novozymes.
Novozymes er verdens største selskap innenfor biotekniske løsninger. Enkelt sagt kan man si at de forsker på hvordan mikrober kan brukes til ulike formål, som for eksempel rengjøring, og utvikler deretter produkter basert på forskningsresultatene. Enda enklere sagt: De utvikler produkter som lar gode bakterier ta seg av smuss og de dårlige bakteriene.
– Produktene våre egner seg aller best i miljøer der mye folk ferdes, områder som fort blir skitne. Tenk for eksempel på gulv og toaletter på sykehus eller skoler. Generelt sett trives våre ”gode bakterier” best når det er litt fuktig og skittent, slike miljøer med mikroskopiske småsprekker er perfekte, sier Clemens Heikaus.
I kjølvannet av korona er det økt behov for rengjøring som går i dybden, men uten at det påvirker miljø og mennesker negativt. Økonominettstedet Bloomberg skrev i høst om hvordan vi for å få sunnere miljøer måtte slutte å desinfisere og i stedet dels forbedre ventilasjonen, dels spre såkalte ”gode bakterier”. Også New York Times har i ulike artikler og debattinnlegg løftet frem lignende tanker rundt det å rengjøre miljøvennlig og skånsomt – på mer enn én måte.