I Coor jobber vi hele tiden med å utvikle og forbedre både vår egen og våre kunders drift. Vår kunde Equinor ønsket å redusere bruken av blåsokker til engangsbruk ved sine anlegg av flere årsaker. Sammen med Coors rengjøringseksperter bestemte Equinor seg for å teste en alternativ inngangsløsning med faste matter som absorberer smuss og hindrer det i å spre seg videre i bygget. Testen ble utført ved seks av Equinors anlegg i Norge. På ett sted kunne bruken av skotrekkene elimineres helt, på tre steder kunne bruken reduseres med 92-96 % og på ett av stedene ble bruken halvert. På det siste stedet var konklusjonen at den allerede lave bruken var nødvendig.
– Dette prosjektet har vært veldig vellykket siden vi har redusert både kundens klimapåvirkning og kostnader og også risikoen for fall, sier Renate Haugland, renholdsekspert i Coor.
I tillegg til redusert bruk av blåsokker, som er en miljøgevinst i seg selv, har Equinor redusert sine karbondioksidutslipp siden de faste mattene ikke sendes til rengjøring som tradisjonelle inngangstepper. I stedet støvsuges de daglig og skiftes ut med et par års mellomrom etter behov, vanligvis hvert annet eller tredje år. I den daglige rengjøringen kreves det verken vann eller kjemikalier. Mattene sparer også på renholdernes skuldre og rygg, da den faste plasseringen fjerner et ellers tungt løftemoment.
For oss i Coor er det viktig å gi våre ansatte de beste forutsetningene for å utføre jobbene sine sikkert og effektivt. Derfor var ergonomien for våre renholdere en vesentlig faktor når vi sammenlignet ulike typer inngangsløsninger. Vi bestemte oss for en matte som festes til gulvet og som ikke krever tunge løft, forklarer Renate Haugland.
Den smussabsorberende matten i testen er laget av resirkulerte fiskegarn. Den er utviklet i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund og har dokumentert god innvirkning på inneklimaet. Dette er fordi skadelige partikler absorberes av matten allerede ved inngangen, i stedet for å komme lenger inn i bygget, noe som fører til både renere luft og et renere inntrykk. Faste matter som festes til gulvene reduserer også snublerisikoen sammenlignet med løse tepper som kan bevege seg eller krølle seg sammen. En annen fordel er den lyddempende effekten, siden mattene kan redusere lydnivået innendørs med opptil 33 desibel.
"Dette prosjektet er et godt eksempel på hvordan vi i Coor kombinerer innovasjon med renholdsekspertise for å drive vår tredobbelte bunnlinje: reduserte kostnader for kundene våre, bedre arbeidsforhold for alle ansatte, og selvfølgelig en betydelig redusert påvirkning på miljøet", sier Asbjørg Torpe, innovasjonssjef i Coor.
Målinger viser at mer enn 80 % av all skitt på arbeidsplassene våre kommer utenfra. Smuss som vann, olje, salt, grus og gjørme, spesielt i kombinasjon, sliter mye på gulvflatene og gjør dem vanskeligere å rengjøre. For å unngå sterkt skitne gulv, bruker mange bedrifter blåsokker til engangsbruk laget av plast. Det er flere ulemper med disse, for eksempel:
- Høy risiko for å snuble og falle, spesielt på vått underlag.
- Kvaliteten er ofte dårlig, noe som gjør at skotrekkene sprekker og sprer smuss videre. På grunn av dette slites gulvflatene raskere og behovet for grovrengjøring øker. Skitne gulv kan også påvirke inntrykket av bedriften.
- Skadelige partikler fra industriplassene vil sette seg fast på skotrekkene og havne inne i bygningene, noe som forringer innemiljøet.
- Brukte skotrekk vil lett blåse bort med vinden og havne i naturen.
- Det er mange mennesker som bruker skotrekk av vane og ikke bare basert på behov.