7 tips for å gjøre en forskjell
1. Invester i bærekraft
Sparer du pengene dine for en bedre fremtid? Da kan det hende at du må tenke på nytt. Mange har dårlig kontroll på hvor de investerer sine spare-, forsikrings- og pensjonspenger. Hvis du f.eks. investerer i fossilindustrien, så bidrar du til å forverre klimaproblematikken. For å bidra til et bedre klima kan det derfor være en god idé å se over sine investeringer og overveie bærekraftige plasseringer i fornybar energi og energieffektivisering. Bærekraftige investeringer gjør nemlig en forskjell – det er f.eks. 27 ganger mer effektiv for miljøet å investere i bærekraftige fond sammenlignet med å gjenvinne drikkebokser, ifølge Sasja Beslik, ekspert innen økonomisk bærekraft og tidligere leder for Group Sustainable Finance i Nordea. Med det sagt: Slutt ikke å pante bokser – men sørg også for å gjøre bærekraftige investeringer.
2. Gjør som Gen Z
En tydelig trend blant generasjon Z (personer født mellom 1995 og 2012) er at de fokuserer på bærekraft når de velger arbeidsgiver. Ifølge en undersøkelse som ble gjennomført av employer branding-spesialisten Universum, vil 45 prosent av Sveriges studenter aktivt velge bort arbeidsgivere som ikke har en policy for bærekraft i sin forretningsmodell.
3. Trenger du bilen?
Mange velger bilen uten å tenke over det, men det finnes andre alternativer: Bor du i en større by, kommer du langt med kombinasjonen gange, sykkel, t-bane og bilpool. Det er ikke bare bedre for miljøet, men også for din helse og økonomi. Og du som må ha bil for å få hverdagen til å fungere – velg gjerne en elbil. En studie som er utført ved det tekniske universitetet i nederlandske Eindhoven, viser at elbiler står for betydelig lavere karbondioksidutslipp enn biler med forbrenningsmotorer – selv om man regner inn produksjonen i kalkylen.
4. Bytt fossilt mot fornybart
En stor del av all energi som produseres, går til oppvarming av bygninger – og samtidig som det skjer en politisk utvikling med krav til nybygg og renoveringer, finnes det enkle ting som du som privatperson kan gjøre for å bidra: senk innetemperaturen, bytt til energigjerrige hvitevarer og fremfor alt – bytt ut fossil energi med fornybar strøm. Å produsere egen strøm ved å sette opp solceller er ikke bare blitt mer lønnsomt, det har også blitt enklere å installere solcellene selv. Å bli andelseier i sol- eller vindkraftverk er også noe som vil være gunstig for både lommeboken og miljøet på lang sikt. ”Det er 27 ganger mer effektivt for miljøet å investere i bærekraftige fond sammenlignet med å gjenvinne drikkebokser.”
5. Fly mindre
Flytrafikk er noe av det som påvirker miljøet mest. Hvis flyet hadde vært et land, ville det ha vært verdens sjuende største målt i utslipp, ifølge den svenske naturvernforeningen. I Frankrike har man som forslag å forby flyreiser som er kortere enn 2,5 timer. I stedet vil man henvise til toget som er betydelig mer miljøvennlig. De seneste årene har vi dessuten sett at det fungerer helt utmerket å ta møter digitalt, noe som kan komme til å påvirke og minske antallet forretningsreiser.
6. Velg second hand først
Det sirkulære markedet har fått et solid oppsving i det siste og i dag er det enklere enn noensinne å handle second hand. Det finnes mengder av netthandelsplattformer, Instagramkontoer og Facebook-grupper som tilbyr så vel vintageinspirasjon som plagg og gjenstander.
7. Gjør som kvinnene
Menns klimaavtrykk er generelt større enn kvinners, ifølge den svenske naturvernforeningen. Blant annet fordi menns transporter slipper ut mer karbondioksid og at de spiser mer kjøtt. En ny undersøkelse, som er bestilt av Verdens naturfond, viser at 64 prosent av kvinnene er bekymret eller svært bekymret for klimaendringer, mens 52 prosent av mennene er det. I den samme undersøkelsen kan man lese at nesten halvparten av alle unge kvinner (18–29 år) har helt eller delvis begrenset sitt forbruk av kjøtt, mens rundt en tredjedel av mennene i samme alderskategori har gjort det samme. Undersøkelsen viser også at kvinner er bedre enn menn når det gjelder minsket nyforbruk av varer: nærmere seks av ti handler mindre enn tidligere – sammenlignet med knapt tre av ti blant mennene.