For stygg?
Mye av svinnet skjer på grunn av utseende og form. For eksempel går mellom 25 og 30 prosent av den totale produksjonen av gulrøtter bort, ifølge det svenske Jordbruksverket.
– Bare fordi de er krokete eller har to ”ben”. Det føles veldig unødvendig, vi trenger ikke å ha fine, rette gulrøtter, men det har dessverre blitt som en konkurranse mellom matbutikkene om å ha så fine grønnsaker som mulig, sier Andreas Jakobsson, foreleser og forfatter av boken Svinnlandet som undersøker omfanget av matsvinnet
i Sverige.
”Da ville mange miljøproblemer ha vært løst”
FNs bærekraftmål er en reduksjon av matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Men det blir tøft å klare det.
– Det snakkes mye om matsvinnet, det skjer mye og folk blir mer bevisste. Men de større matvarebedriftene må begynne å gjøre mer. Matsvinnet kommer nok ikke ned til halvparten i 2030, men det hadde vært fantastisk om man hadde lykkes med det – da ville mange miljøproblemer har vært løst, sier Andreas Jakobsson.