Bærekraftig mat vil si at mat produseres på en mest mulig miljøvennlig måte med hensyn til både forurensning, ressursbruk og dyrevelferd.
Mer bærekraftig matkonsum betyr at vi må legge til rette for bedre matvaner, at forbrukeren tar informerte valg i kantine og butikk, og at matproduksjon nasjonalt og internasjonalt gjøres på en mindre ressurskrevende måte.
For å produsere mat går det med mye ressurser som vann, jord og strøm i tillegg til at produksjonen forurenser. I Norge spiser vi i tillegg stadig mer av den maten som er mest ressurskrevende å produsere, som kjøtt og meieriprodukter. Med noen få enkle grep kan bedrifter legge til rette for en mer bærekraftig kantinedrift og mattilbud.
Hvordan kan man tilby mer bærekraftig og sunn mat?
Mange er opptatt av å velge økologisk og miljøvennlig mat, redusere matsvinn og resirkulere avfall hjemme.Dersom alle spiste i tråd med kostholdsrådene fra helsemyndighetene, ville vi i dag spart 154 milliarder kroner i helsekostnader.
Bærekraftig mat er sunnere, og det er positivt for de ansattes trivsel, energinivå og helse. I tillegg sparer man miljøet og kan redusere kostnader i bedriften i form av smartere innkjøpsrutiner og mindre matsvinn.
Så hvordan kan arbeidsgiver, næringsbygg og bedrifter gjøre for å skape nye, grønnere matvaner blant sine ansatte, brukere og gjester?
Her er noen ting man kan gjøre for en mer bærekraftig lunsj:
- Velg lokalt – Vi importerer mye mat, fôr og gjødsel til jordbruk og avl, og det forårsaker mye forurensning. Velg lokalproduserte og kortreiste råvarer, og frukt og grønnsaker i sesong.
- Plantebasert mat –Det krever mye ressurser å produsere animalske produkter som kjøtt og meieriprodukter. Hvis man velger plantebaserte retter 1–2 ganger i uka, får både miljøet og helsen en gevinst.
- Vær kvalitetsbevisst – Et mer bærekraftig kosthold betyr ikke at man må kutte ut alle animalske produkter hver dag. Men velg råvarer av høy kvalitet når du først spiser det. Villfisk og viltkjøtt er mer bærekraftig enn oppdrettsfisk og avl, og velg norske lokale produsenter som du vet driver forsvarlig med tanke på miljøvern og dyrevelferd.
- Velg økologisk – Økologisk mat produseres på en mindre ressurskrevende måte. Det betyr at man bruker mindre sprøytemidler og kunstgjødsler, fôr av bedre kvalitet som ikke ødelegger jorden, plantene og livsgrunnlaget til dyrene.
- Kast mindre mat – Både innkjøper, de som tilbereder maten og de som spiser kan bidra til å redusere matavfall. Etabler gode systemer for innkjøp, måltidsstørrelser og bruk av restemat.
Et bærekraftig måltid
Grunnlaget for å tilby de ansatte bærekraftig mat ligger i gode rutiner og opplæring av de som tilbereder maten. Både ingrediensene, tilberedningsmetoden og mengden mat som serveres spiller inn. Et bærekraftig måltid består av råvarer fra miljøbevisste produsenter og leverandører. Se etter sertifiseringer som Ø-merket, som garanterer at maten er økologisk, og Fairtrade-merket som kontrollerer mateksport og garanterer at bønder og produsenter har tilfredsstillende arbeidsforhold og får sin del av inntekten.
Dette kjennetegner et bærekraftig måltid:
- Maten er laget fra bunnen
- Retter basert på grønnsaker og korn i stedet for kjøtt og fisk
- Bruk av lokale, kortreiste og sesongbaserte råvarer
- Økologiske varer
- Tilpasset tilbud
En profesjonell leverandør av kantinedrift kan være med på å utvikle gode løsninger som passer til akkurat din bedrift. Hos Coor jobber vi sammen med store og små matleverandører for at de ansatte skal kan nyte et sunt, næringsrikt og bærekraftig måltid på jobb. Vi kan for eksempel bidra til å få på plass flere vegetariske og økologiske alternativer, og å utvikle gode rutiner for innkjøp og matsvinn.